Sitruunapiirakka
Ylä-asteella köksän tunnilla tehtiin tätä ja sen jälkeen aloin tekemään kotonakin. Mun isosisko autto mua tekeen, kun sitruunakiisselin kanssa oli aina vähän ongelmia. Monesti onnistuin polttamaan sen pohjaan :D Nykyään sen tekeminen onnistuu ihan hyvin. Itse kun marengista tykkään niin teen kunnon paksun kerroksen sitä!
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g margariinia
1 keltuainen
2 rkl vettä
Sitruuna kiisseli:
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoa
2, ½ sitruunan mehua (n. 1,5 dl) Tai jos tykkäät miedommasta niin 2 sitruunaa riittää.
1 ½ dl vettä
4 keltuaista
50 g margariinia
Marenki:
7 valkuiasta
2 dl sokeria
- Ota margariini pöydälle lämpenemään.
- Voitele piirakka vuoka (halkaisia 24 cm)
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
- Sekoita keskenään jauhot ja sokeri. Lisää joukkoon margariini joka on hieman pehmentynyt huoneenlämmössä.
- Lisää joukkoon 1 keltuainen ja vesi.
- Kun taikina on yksi iso taikina klöntti, taikina on valmis.
- Levitä taikina piirakkavuokaan (pohjalle ja reunoille) ja laita hetkeksi jääkaappiin.
- Laita uuni 200 asteeseen lämpenemään.
- Kun uuni on valmis ota piirakkapohja pois jääkaapista ja pistele pohjaan pari reikää ja paista uunissa 15-20 min.
- Valmista täyte:
- Purista sitruunoista mehut.
- Yhdistä sokeri ja perunajauho pinnoitettuun kattilassa. Lisää vesi ja sitruunamehu.
- Laita hella päälle. Tässä vaiheessa täysille.
- Kun seos alkaa vähä lämpiään lisää margariini ja keltuaiset. Sekoita koko ajan muovisella vispilällä pohjaa ja sivuja myöden.
- Laske lämpötilaa, ettei palapohjaan.
- Sekoita ja pysähdy hetkeksi katsomaan pulpahtaako kiisseli. Kun margariini on sulanut ja kiisseli on muuttunut enemmän läpinäkyväksi ja pulpahtaa ensimmäisen kerran kiisseli on valmis.
- Levitä heti pohjan päälle.
- Valmista marenki:
- Vatkaa puhtaassa ja kuivassa metalli tai lasikulhossa valkuaiset. Lisää pikkuhiljaa sokerit. Kun marenki on kovaa vaahtoa siitä muodostuu terävät huiput ja voit kääntää kulhon ylös-alas eikä massa tipu/liiku.
- Levitä marenki piirakan päälle.
- Paista vielä uunissa n. 5 min, kunnes marenki on saanut kauniin värin.
- Anna jäähtyä hetken.
- Nauti!
Ps. Piirakka maustuu mukavasti yön yli, jos ei samana päivänä sitä syö.
Kommentit
Lähetä kommentti